Vad Och Hur

Vad och Hur gör man?

 

Som Gäst i förskolan ger du en guldkant på tillvaron både för dig själv och för barnen.

Att vara gäst  innebär inte att ta över någon av förskollärarens uppgifter.

I regel läser du för en grupp om 4-6 barn, ju yngre barn, desto mindre grupp. De flesta pensionärer besöker ” sin ” förskola ca en timme i veckan, men allt planeras i samråd mellan pensionär och förskolans personal.

Kontinuitet är en viktig förutsättning, likaså att förhinder anmäls i så god tid som möjligt – viktigast är det för barnen som kan bli besvikna och känna sig svikna, om en sagostund plötsligt inte blir av.

 Anita Lundberg läser i Täby och tycker så här:

 "Att vara "sagomormor" i föreningen Allas Barnbarn blir bara roligare och roligare. Både barnen och personalen på "min" förskola är alltid välkomnande. Jag har läst några år nu på nuvarande förskola och det känns roligt att vara igenkänd. Jag läser för fyra barn, både pojkar och flickor tre till sex år. Barnens intresse för sagoläsningen blir större med tiden. Läser mest böcker med mycket bilder,vilket de gillar bäst. För att hitta lämpliga böcker ber jag ibland personalen på bibliotektet om hjälp. De är kunniga och alltid hjälpsamma.

Jag märker också att barnen har behov av att prata själva, så jag brukar göra avbrott i sagoläsningen och lyssnar på deras berättelser!"